Fytotherapie

Fytotherapie is de professionele toepassing van fytotherapeutica, die ook wel plantaardige geneesmiddelen of kruidengeneesmiddelen worden genoemd.

Voor mij vormen kruiden vrijwel altijd de basis van de behandeling. Fytotherapeutica worden zowel ingezet bij acute klachten (bijvoorbeeld een wond of acute diarree) als bij chronische problemen. Ook adviseer ik kruiden ter ondersteuning van een behandeling door een dierenarts. Bij elk dier en bij elke klacht zijn meerdere kruiden in te zetten, dus er wordt altijd naar de best passende gezocht. Voor een dier met bijvoorbeeld chronische diarree kan een keuze worden gemaakt uit tientallen kruiden. Bij de keuze spelen factoren als karakter, andere kwalen, ouderdom, vitaliteit, soort diarree e.d. een rol.

Vooral bij chronische klachten en bij medicijngebruik is het belangrijk dat er heel zorgvuldig wordt gekeken naar geschikte plantaardige middelen.

Kruiden kunnen zowel puur, als thee of – vaak het makkelijkst- als tinctuur worden toegediend. Er zijn veel voedingssupplementen op basis van kruiden te koop. De “baat het niet, schaadt het niet” gedachte gaat echter niet altijd op. Ik ben er dan ook geen voorstander van om zonder kennis dit soort supplementen aan dieren te laten verstrekken. Uw dier is beter af met een advies op maat!

TOP